RSS
 

Kiedy chleb szkodzi? Celiakia

23 mar

Choroba trzewna (celiakia)

Choroba trzewna (celiakia) jest trwałą nietolerancją glutenu, białka zawartego w ziarnach pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa.  Jest to trwająca przez całe życie autoimmunologiczna choroba o podłożu genetycznym. Pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego. Na skutek choroby dochodzi do upośledzenia wchłaniania pokarmów, co prowadzi do występowania różnorodnych objawów klinicznych. Może ona objawić się w każdym wieku. Jej objawy bardzo często błędnie  uznawane są za zespół jelita nadwrażliwego lub wręcz bagatelizowane. Badania ostatnich lat wskazują, że zarówno w Europie, jak i na innych kontynentach częstość występowania celiakii jest znacznie wyższa niż dotychczas przypuszczano i może wynosić 1:200 lub nawet 1:100 osób.

Celiakia

Celiakia

Jedynym sposobem leczenia celiakii jest ścisła dieta bezglutenowa stosowana przez całe życie. Obecnie dieta ta nie jest trudna do przestrzegania. Na rynku dostępnych jest mnóstwo produktów spożywczych oznaczonych jako bezglutenowe

(znak przekreślonego kłosa).

Celiakia

Celiakia

Z jadłospisu należy wykluczyć produkty spożywcze zwierające pszenicę, orkisz, kamut, pszenżyto, żyto, jęczmień, kuskus i owies (z wyjątkiem specjalnego owsa bezglutenowego) oraz wszystkie wyroby z ich dodatkiem. A zatem gluten zwierają na pewno maki z wyżej wymienionych zbóż, płatki, kasze, pieczywo i panierki, produkty mleczne z ziarnami zbóż, słód jęczmienny (bardzo często jest on dodawany do odtłuszczonych jogurtów owocowych), kawa zbożowa, kakao owsiane, piwo, sos sojowy, proszek do pieczenia. Poza tym gluten mogą zwierać również zwykłe płatki kukurydzane, produkty sojowe, wędliny i dania gotowe, nabiał- w szczególności typu light, sosy, dressingi, majonezy, słodycze, lody, chipsy, cukier waniliowy, mieszanki przypraw, leki i suplementy diety.

Co zatem możemy jeść?

Co zatem możemy jeść? Ryż, kukurydzę, soję, grykę, proso, teff, amarantus, quinoa, mąki, kasze i płatki ze zbóż naturalnie bezglutenowych (np. kasza jaglana, gryczana). W Polsce kasza gryczana i jaglana dostępna w sprzedaży ogólnej bardzo często jest zanieczyszczona glutenem podczas procesu technologicznego, dlatego należy kupować je w sklepach ze zdrową żywnością. Wszystkie produkty np. maki, pieczywo, makrony oznaczone jako bezglutenowe. Mięso należy zawsze kupować nieprzetworzone. Wędliny najlepiej wykonywać samemu ze świeżego mięsa np. schab pieczony w piekarniku pokrojony na kanapki, zamiast kupionego w sklepie, zamiast wysoko przetworzonej polędwicy kanapkowej. Ryby, jaja, mleko, kefir, maślanki, jogurty naturalne, ser biały nieprzetworzony. Twarożki można przygotowywać samemu w domu dojąc do nich odrobinę jogurtu lub śmietany, świeże warzywa lub owoce i doprawiając do smaku. Kiedy  zmiksujemy taki twarożek w blenderze powstanie nam smaczny serek kanapkowy. Z jogurtu naturalnego możemy samemu przygotować owocowy słodząc go np. miodem i dodając do niego drobno pokrojonego banana. Wskazane są:  masło, smalec, oliwę z oliwek, margarynę, oleje roślinne, świeże warzywa i owce, warzyw strączkowe, ziarna słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, orzechy itd., miód, dżemy, cukier, herbata, kawa naturalna, soki owocowe, alkohole wysokoprocentowe (wódki czyste), wino, sól, pieprz, zioła, jednoskładnikowe przyprawy, ocet, proszek do pieczenia bezglutenowy, soda spożywcza.

W przypadku nieprzestrzegania diety lub nieświadomego wprowadzania wraz z pożywieniem nawet niewielkich ilości glutenu, może dojść do wyniszczenia organizmu, a u niektórych osób do powikłań, z których najcięższą formą są nowotwory (np. chłoniak jelita cienkiego)

 
Brak komentarzy

Napisane przez w kategorii dieta, Porady i ciekawostki, zdrowie

 

Tags: ,

Dodaj komentarz